În cinci ani, telefoanele vor fi înlocuite de alte tehnologii

de: Horia Despa
11 12. 2015

Un studiu făcut de ConsumerLab, o companie de cercetare de piață a Ericsson, a ajuns la concluzia că telefoanele de tip smartphone vor fi depășite în cinci ani, urmând a fi înlocuite de inteligența artificială.

Sigur, ConsumerLab și Ericsson nu sunt genul de companii care să ofere, în general, publicului sondaje de opinie false, sau senzaționaliste de dragul faimei, însă, mă întreb, unde era ConsumerLab în 2007 când Apple a lansat primul iPhone?

Aparent ConsumerLab a afirmat că jumătate din respondenții studiului cred că tehnologia mobilă, și mai ales telefoanele, vor deveni inutile până în 2021, așa cum aceștia cred că locul acestora va fi luat de inteligența artificială.

ConsumerLab a făcut sondajul pe 100.000 de respondenți în Suedia și alte 39 de țări. Calculat la cele aproape două miliarde de utilizatori de telefoane mobile din lumea întreagă, asta înseamnă că firma de cercetare a tras concluziile de pe urma a 0.0052% din utilizatorii activi de telefoane.

”Telefonul ținut în mână nu este foarte practic, mai ales când ești la volan sau gătești. Nu arareori nici ecranele nu sunt foarte bune. Așadar, e normal că un om din doi vor crede că telefoanele vor dispărea în următorii cinci ani”, a argumentat Rebecka Cedering Ångström reprezentantul ConsumerLab.

Lăsând la o parte, naivitatea concluziilor trase de ConsumerLab, trebuie reținut că dacă o eventuală înlocuire a telefoanelor mobile ar avea loc, tehnologia de care aceste aparate ale viitorului ar trebui să dispună va trebui să fie infinit mai avansată și ergonomică decât oricare dintre produsele avangardiste disponibile pe piață acum.

În plus, studiul nu menționează nici la ce fel de inteligență artificială se referă. Se referă cumva la C3PO, oare? Sau la ceva stil Matrix? Greu de știut. Noi putem să intuim ceva care să fie cât de cât legat cu un fel de inteligență artificială, cum ar fi mașinile autonome, insă nici una dintre acestea nu are nimic de a face cu telefoanele în următorii cinci ani.

Pentru a depăși acest prag esențial al evoluției tehnologiei umane, cum sunt apariția smartphone-urilor, omenirea va trebui, probabil, să sintetizeze capacitatea de comunicare, vizionare de media și de a citi informații într-un aparat portabil destul de ergonomic care, musai va trebui să se integreze cu toate produsele din jurul nostru într-o totală sinergie. Primul impediment în calea apariției unui astfel de produs vom fi chiar noi. De exemplu, motivul pentru care Google Glass a fost un eșec de piață nu a fost tehnologia slabă din aparat ci reticența oamenilor de a fi filmați de camera foto integrată.

În acest moment nu știm sub ce formă următoarea paradigmă post-telefoane mobile va apărea și dacă va depinde de inteligența artificială, însă mai mult ca sigur, aceasta nu va avea loc sub nici o formă în următorii cinci ani.

Ne-am putea înșela, evident, dacă Ericssson știe ceva ce noi nu știm!